Priesty Fields Care Home Development

This care home provides an essential community facility that enhances social activity and benefits from its proximity to the town centre and offers its residents the freedom and assistance to live in comfort and security.

The scheme was designed to integrate with the existing street patterns and adhere to conservation and heritage guidance. Internally & externally, the layout has been designed to allow ease of movement for wheelchair and elderly users with increase corridor widths and bedrooms that exceed national guidance for care home developments.

Our client Britannia Healthcare had agreed on an option on a parcel of land with the intention of gaining planning consent to build a care home.

There were historic issues with a planning application for residential consent that had stalled on the same section of land. Millson were brought in to gain the trust of the council and design a sensitive solution for the proposed care home, taking into consideration the restrictions of building within a conservation area.

Utilising BIM technology we were able to accurately visualise the form, scale and proximity of the building and how it related to the sloping topography of the site.

The imagery produced from of our BIM model alongside plans, elevations and sections depicted how the building would be designed to consolidate a 4 storey build into 2.5 storeys at road level. The design aimed to maintain the appearance of a traditional street scene whilst maximising the developable floor area.

Whilst this exercise was able to demonstrate the viability of our concept to the local authority, our client was also able to engage with end users for the 80-bed care facility. Being able to visualise the end result at such an early stage allowed the client to demonstrate the space and walk investors through a virtual building which proved to be a hit.