Vicinity at the Tower Hotel

Millson Group were initially approached by GLH following the huge design and trade success delivered at the Albert Schloss Manchester, to bid against competition to transform the ground floor trading areas at the Grosvenor Hotel, Victoria. Following appointment to that project we were asked to provide a feasibility study for the transformation of a failing bar restaurant at the clients Tower Bridge hotel. With an indicative budget of £750k Millson Group provided a concept design scheme to extend the internal enclosed area outwards onto a covered terrace offering elevated iconic views of Tower Bridge and the Thames.

The proposal was presented to and approved by the international board and refined to a tender budget of £615k for the transformation of the whole internal and external space equating to 500m2. Upon appointment of the contractor we worked with the client to further refine the scope works and delivered the project within 10 weeks for £520k. The extension works comprised a new steel framed flat roof extension with copper framing concealing an external pergola upon entrance, new floor to ceiling bi-folding door and windows to increase internal light and views out to the water front and improvements to the internal and external level changes to provide inclusive access to all visitors from the street through to the hotel.

The project is situated with the Tower of London World Heritage site, which required us to work closely with the local authority and their conservation officer to agree a design that both enticed new visitors to the bar and restaurant without detrimental impact on the views towards the Tower of London.

The result of this collaborative design approach, developed between Millson Group, the client, contractor and the local authority has provided a fantastic new space offering alfresco dining beside unique fire-pits adaptable to all weather conditions for annual use.